folooo...

30 Disember 2010

Set Koleksi Syiling

syiling seringgit lama
 Sebelum aku jadi pengumpul macam-macam barang ni,dulu aku adalah pengumpul duit-duit lama,antik,baru dan luar negeri.Setakat melayan hobi,suka tengok duit-duit lama.bukan pengumpul tegar pun.Sekarang masih lagi aktif tapi tidak seaktif seperti dulu.Hanya kumpul nilai yang kecil-kecil sebab harga duit-duit lama sekarang harga melambung tinggi,terutama yang antik dan rare kena pula kualiti yang cun(UNC) lagi la mahal,boleh pengsan kalau mendengarnya tak daya den nak dapatkannya......

Duit syiling lama seringgit ini beli dari collector/penjual duit lama.Duit syiling ini dikeluarkan pada untuk tahun 1971,1980,1981,1982,1984,1985 dan 1986.Untuk tahun 1972 hingga 1979 serta tahun 1983 tiada dikeluarkan.Kiranya satu set lah syiling ni.
Nilai muka adalah seringgit dengan logo '$1' dan 'BANK NEGARA MALAYSIA' seta tahun dikeluarkan manakala bahagian belakang pula adalah logo parlimen menindih bulan sabit dan bintang yang besar.Maaf lupa pula nak ambil gambar.

Yang ini pula syiling seringgit Malaysia siri ke-2 bermula dari tahun 1989 hingga 1996.Nilai muka syiling ni adalah seringgit dengan 2 design pada gambar depan.Dari tahun 1989 hingga 1993 gambar depan adalah gambar sekuntum bunga raya dengan logo '$1' dan tulisan 'BANK NEGARA MALAYSIA dan tahun dikeluarkan.Pada tahun 1993 bekas Perdana Menteri Malaysia ke-4 Tun Mahathir telah memerintahkan supaya gambar logo nilai '$1' dimukadepan ditukar ke '1 RINGGIT' sempena penukaran simbol '$' ke 'Ringgit Malaysia(RM)' untuk semua duit Malaysia bagi semua urusan perniagaan dan jual-beli.Ini dibuat untuk menyelaras dan memperkenalkan duit Malaysia di antarabangsa.
Jadi,bermula tahun 1993 - 1996 semua syiling seringgit 'emas' dicop dengan simbol '1 RINGGIT'.Yang uniknya pada tahun 1993 terdapat 2 design yang berlainan iaitu '$1' dan '1 RINGGIT' tapi aku belum dapat lagi yang bersimbol logo '$1' bagi tahun tersebut.
Untuk muka belakang pula semua syiling ini ditera dengan gambar keris yang bersilang dengan sarungnya berlatarbelakang ukiran corak batik.

1 ulasan:

iaryylr berkata...

ya Bro! kumpul berbagai dan pelbagai barang memang seronok! tetapi budget jadi kecik.. he he he..

Related Posts with Thumbnails